Darmowa dieta 3300 kcal nr 62269



Śniadanie


Jaglanka z burakiem, dynia, jarmuzem i granatem
832 kcal
Łączna waga porcji: 546g.

B: 24.76 g T: 11.63 g W: 165.06 g (BŁ: 15.37 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

5   60

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Upieczonego buraka w 195 stopniach (czas pieczenia ok.45min) pokroj w kawalki wielkosci ok.1cm. Dynie obierz z skorki, pokroj w kostke i wymieszaj w miseczce z oliwa i utartym imbirem, wyloz blaszke do pieczenia i piecz przez ok. 10-15 min w 180. Jarmuz porwij na drobne listki, oddzielajac stardniale lodygi. Umyj na sitku i po chwili przeloz do miseczki. Wymieszaj dokladnie dlonmi z utartym czosnkiem, oliwa, sokiem z cytryny i dopraw sola. Pozostaw na kilka minut. Ugotowana kasze jaglana serwuj z dynia, burakiem i jarmuzem, dodajac pestki moreli oraz owoc granatu.



Drugie śniadanie


Kanapki z szynką z indyka i warzywami
724 kcal
Łączna waga porcji: 500g.

B: 29.2 g T: 21.7 g W: 112.98 g (BŁ: 18.54 g)



76   8

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

Chleb smarujemy masłem, dodajemy kolejno sałatę, szynkę i pokrojonego ogórka



Obiad


Gulasz warzywny z ciecierzycą i sezamem
787 kcal
Łączna waga porcji: 501g.

B: 31.26 g T: 19.79 g W: 131.01 g (BŁ: 19.69 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

33   55

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Kaszę opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Wstawić wodę na kaszę. Gotować od momentu wrzenia ok. 12 -15 min.
  2. Suche nasiona ciecierzycy zalać w garnku 2 szklankami wrzątku i odstawić na 3 –4 h. Po tym czasie zalać świeżą wodą i gotować przez ok. 30 min. do momentu, aż nasiona będą miękkie (w razie potrzeby dolać wody). W przypadku zastosowania nasion ciecierzycy konserwowej, opłukać nasiona na sitku pod bieżącą wodą.
  3. Warzywa umyć i osuszyć. Z papryki wydrążyć pestki, z pomidora usunąć szypułkę, zaś cebulę i czosnek obrać. Paprykę, pomidora i cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.
  4. Warzywa poddusić w garnuszku razem z przyprawami oraz 3 –4 łyżkami wody. Gotować pod przykryciem ok. 10 min. Dodać sok z cytryny oraz ugotowaną ciecierzycę. Całość wymieszać i dusić przez 5 –7 min.
  5. Gulasz podawać posypany sezamem / polany pastą sezamową, z natką pietruszki i ugotowaną kaszą.


Podwieczorek


Sałatka z granatem i serem feta
412 kcal
Łączna waga porcji: 335g.

B: 14.77 g T: 28.78 g W: 26.04 g (BŁ: 5.13 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

25   38

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Rukolę myjemy i wkładamy do miski.
  2. Dodajemy umyte i pokrojone pomidory.
  3. Granat myjemy, rozdrabniamy i dodajemy do reszty.
  4. Ser kroimy w kostkę i również dodajemy do miski.
  5. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę, bazylię, sól i pieprz.
  6. Polewamy sosem sałatkę.

Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Kolacja


Pilaf z soczewicą, ananasem i kalafiorem (wersja lżejsza)
563 kcal
Łączna waga porcji: 755g.

B: 22.84 g T: 10.11 g W: 104.32 g (BŁ: 17.43 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

6   71

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, razem z imbirem i czosnkiem. Dodajemy różyczki kalafiora, ryż, kurkumę, cynamon, odrobinę chilli i kolendrę. W międzyczasie gotujemy bulion. Następnie dodajemy soczewicę oraz rodzynki, doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Dolewamy wrzący bulion i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Pod koniec dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa. Podajemy posypane szczypiorkiem.



Podsumowanie


Łącznie kalorii: 3318 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 122.83 g
Tłuszcz: 92.01 g
Węglowodany: 539.41 g (w tym błonnik: 76.16 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Ananas 100g     1,00 zł (7,99 zł)
Bulion warzywny 250g     27,30 zł (27,96 zł)
Burak 105g     0,21 zł (1,99 zł)
Cebula 100g     0,24 zł (1,89 zł)
Chleb żytni 210g     1,99 zł (3,79 zł)
Ciecierzyca (cieciorka) 60g     1,08 zł (6,29 zł)
Czosnek 8g     0,35 zł (2,19 zł)
Dynia 210g     1,68 zł (11,99 zł)
Granat 130g     3,54 zł (5,99 zł)
Imbir (proszek) 10g     1,26 zł (1,89 zł)
Kalafior 220g     3,66 zł (9,99 zł)
Kasza jaglana 280g     2,71 zł (3,39 zł)
Koper ogrodowy 3g     0,36 zł (2,99 zł)
Kurkuma 3g     0,25 zł (1,69 zł)
Masło 20g     0,50 zł (4,99 zł)
Mielona papryka chilli 1g     0,09 zł (2,29 zł)
Mielona papryka słodka 1g     0,06 zł (1,29 zł)
Miód pszczeli 12g     0,45 zł (14,99 zł)
Musztarda 10g     0,13 zł (2,49 zł)
Nasiona słonecznika (łuskane) 20g     0,50 zł (2,49 zł)
Natka pietruszki 12g     1,05 zł (2,19 zł)
Ogórek 180g     1,20 zł (3,99 zł)
Olej rzepakowy 5g     0,03 zł (6,99 zł)
Oliwa z oliwek 35g     1,54 zł (10,99 zł)
Oregano (suszone) 1g     0,17 zł (1,69 zł)
Papryka czerwona 120g     2,20 zł (10,99 zł)
Pieprz czarny 1g     0,09 zł (1,79 zł)
Pomidory 460g     2,45 zł (3,99 zł)
Rodzynki 10g     0,22 zł (4,49 zł)
Rukola 50g     3,00 zł (5,99 zł)
Ryż brązowy 50g     0,37 zł (2,99 zł)
Ser typu "Feta" 100g     1,59 zł (4,29 zł)
Sezam 20g     0,52 zł (7,79 zł)
Soczewica czerwona, nasiona suche 40g     0,59 zł (5,19 zł)
Sok cytrynowy 7g     0,19 zł (5,29 zł)
Suszona kolendra 2g     0,17 zł (1,29 zł)
Szczypiorek 30g     2,99 zł (4,98 zł)
Szynka z indyka 90g     4,23 zł (7,99 zł)
Sól himalajska 5g     0,05 zł (3,49 zł)



×