Upieczonego buraka w 195 stopniach (czas pieczenia ok.45min) pokroj w kawalki wielkosci ok.1cm. Dynie obierz z skorki, pokroj w kostke i wymieszaj w miseczce z oliwa i utartym imbirem, wyloz blaszke do pieczenia i piecz przez ok. 10-15 min w 180. Jarmuz porwij na drobne listki, oddzielajac stardniale lodygi. Umyj na sitku i po chwili przeloz do miseczki. Wymieszaj dokladnie dlonmi z utartym czosnkiem, oliwa, sokiem z cytryny i dopraw sola. Pozostaw na kilka minut. Ugotowana kasze jaglana serwuj z dynia, burakiem i jarmuzem, dodajac pestki moreli oraz owoc granatu.
Piekarnik nastawić na 170 stopni. Oddzielić białka od żółtek i ubić je na pianę. Banana rozgnieść w drugiej misce i dodać pozostałe składniki oraz 7 łyżeczek wody. Następnie wszystko zmiksować. Dodać pianę z białek i wymieszać. Piec 12 minut i studzić w piekarniku
Makaron gotujemy al dente, nim się zagotuje delikatnie podgrzewamy na patelni pokrojoną w kostkę gruszkę. Do odcedzonego makaronu wrzucamy ser, gruszki i posiekane orzechy włoskie.
1) Ugotuj ryż w 2 szklankach lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.
2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.
3) Posiekaj koperek.
4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.
5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.
6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Banan | 120g |
![]() |
|
Burak | 105g |
![]() |
|
Cebula | 160g |
![]() |
|
Czosnek | 3g |
![]() |
|
Czosnek niedźwiedzi | 0.2g |
![]() |
|
Dynia | 210g |
![]() |
|
Granat | 30g |
![]() |
|
Gruszka | 130g |
![]() |
|
Imbir (proszek) | 5g |
![]() |
|
Jaja kurze całe | 112g |
![]() |
|
Jarmuż | 250g |
![]() |
|
Kakao w proszku | 15g |
![]() |
|
Kasza jaglana | 180g |
![]() |
|
Koncentrat pomidorowy 30% | 350g |
![]() |
|
Koper ogrodowy | 38g |
![]() |
|
Makaron penne (pełnoziarnisty) | 200g |
![]() |
|
Marchew | 135g |
![]() |
|
Mielona papryka słodka | 0.2g |
![]() |
|
Miód pszczeli | 15g |
![]() |
|
Mąka ryżowa | 70g |
![]() |
|
Nasiona słonecznika (łuskane) | 10g |
![]() |
|
Olej rzepakowy | 10g |
![]() |
|
Olej słonecznikowy | 10g |
![]() |
|
Oliwa z oliwek | 5g |
![]() |
|
Orzechy włoskie | 30g |
![]() |
|
Pieczarka świeża | 120g |
![]() |
|
Pieprz Cayenne | 0.01g |
![]() |
|
Pietruszka, korzeń | 135g |
![]() |
|
Por | 140g |
![]() |
|
Proszek do pieczenia | 4g |
![]() |
|
Ryż brązowy | 95g |
![]() |
|
Ser gorgonzola | 100g |
![]() |
|
Sól himalajska | 6g |
![]() |
|
Woda | 480ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |