Upieczonego buraka w 195 stopniach (czas pieczenia ok.45min) pokroj w kawalki wielkosci ok.1cm. Dynie obierz z skorki, pokroj w kostke i wymieszaj w miseczce z oliwa i utartym imbirem, wyloz blaszke do pieczenia i piecz przez ok. 10-15 min w 180. Jarmuz porwij na drobne listki, oddzielajac stardniale lodygi. Umyj na sitku i po chwili przeloz do miseczki. Wymieszaj dokladnie dlonmi z utartym czosnkiem, oliwa, sokiem z cytryny i dopraw sola. Pozostaw na kilka minut. Ugotowana kasze jaglana serwuj z dynia, burakiem i jarmuzem, dodajac pestki moreli oraz owoc granatu.
Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, razem z imbirem i czosnkiem. Dodajemy różyczki kalafiora, ryż, kurkumę, cynamon, odrobinę chilli i kolendrę. W międzyczasie gotujemy bulion. Następnie dodajemy soczewicę oraz rodzynki, doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy wrzący bulion i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Pod koniec dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa. Podajemy posypane szczypiorkiem.
1. Pokrój warzywa na małą kostkę.
2. Podgrzej oliwę na dużej patelni na średnim płomieniu. Dodaj czosnek i jalapeno, podsmażaj przez 1 min.
3. Zmieszaj quinoa'e, rosół warzywny, fasolę, pomidory, kukurydzę, proszek chilli i kumin - dopraw solą i pieprzem do smaku. Zagotuj, zakryj patelnię pokrywką, zmniejsz płomień i gotuj aż quinoa będzie gotowa - ok. 20 min. Dodaj awokado, sok z limonki i kolendrę. Gotowe :)
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Ananas | 120g |
![]() |
|
Awokado | 140g |
![]() |
|
Bulion warzywny | 450g |
![]() |
|
Burak | 105g |
![]() |
|
Cebula | 100g |
![]() |
|
Cukier | 100g |
![]() |
|
Cukier trzcinowy nierafinowany | 140g |
![]() |
|
Cukier wanilinowy | 60g |
![]() |
|
Cynamon | 40g |
![]() |
|
Czerwona fasola (konserwowa) | 170g |
![]() |
|
Czosnek | 18g |
![]() |
|
Drożdże (piekarskie świeże) | 60g |
![]() |
|
Dynia | 210g |
![]() |
|
Dżem malinowy | 15g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
Granat | 30g |
![]() |
|
Imbir (proszek) | 10g |
![]() |
|
Jaja kurze całe | 290g |
![]() |
|
Kalafior | 440g |
![]() |
|
Kasza jaglana | 180g |
![]() |
|
Koper ogrodowy | 3g |
![]() |
|
Kukurydza konserwowa | 170g |
![]() |
|
Kumin (kmin rzymski) | 3g |
![]() |
|
Kurkuma | 2g |
![]() |
|
Limonka | 100g |
![]() |
|
Masło | 280g |
![]() |
|
Masło orzechowe | 25g |
![]() |
|
Mielona papryka chilli | 6g |
![]() |
|
Mleko krowie 0,5% | 620g |
![]() |
|
Mąka owsiana | 105g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
Mąka pszenna typ 500 | 1000g |
![]() |
|
Olej rzepakowy | 20g |
![]() |
|
Oliwa z oliwek | 17g |
![]() |
|
Papryka jalapeno | 30g |
![]() |
|
Pieprz czarny | 1g |
![]() |
|
Pomidory w puszce | 170g |
![]() |
|
Quinoa (komosa ryżowa) | 200g |
![]() |
|
Rodzynki | 15g |
![]() |
|
Ryż brązowy | 90g |
![]() |
|
Skyr - jogurt islandzki | 150g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
Soczewica czerwona, nasiona suche | 50g |
![]() |
|
Suszona kolendra | 3g |
![]() |
|
Szczypiorek | 30g |
![]() |
|
Sól biała | 1g |
![]() |
|
Sól himalajska | 5g |
![]() |
|
Woda | 120ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
Żółtko jaja kurzego | 80g |
![]() |