Darmowa dieta 2800 kcal nr 103295



Śniadanie


Pancakes szpinakowe z owocami
571 kcal
Łączna waga porcji: 334g.

B: 21.07 g T: 16.29 g W: 90.2 g (BŁ: 8.76 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Wegetariańskie   Wegańskie  

4   24

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Mleko sojowe mieszamy z sokiem z cytryny, odstawiamy na 5 minut. Szpinak myjemy i osuszamy. Do naczynia blendera wsypujemy płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Całość miksujemy tak, aby przypominała mąkę. Następnie dodajemy szpinak, mleko, banan, syrop klonowy i olej kokosowy, ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto wlewamy na rozgrzaną patelnię wysmarowaną odrobiną oleju kokosowego. Smażymy na średnim ogniu po około 3 minuty z każdej strony. Podajemy udekorowane owocami i ewentualnie syropem klonowym.


Drugie śniadanie


Owsianka z suszonymi śliwkami (bez laktozy)
441 kcal
Łączna waga porcji: 360g.

B: 10.83 g T: 11.63 g W: 77.69 g (BŁ: 8.43 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Wegetariańskie   Wegańskie  

20   53

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Mleko kokosowe gotujemy i zalewamy nim płatki, pestki dyni i suszone śliwki. Całość mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Podajemy posypane cynamonem.



Obiad


Gulasz warzywny z ciecierzycą i sezamem
787 kcal
Łączna waga porcji: 501g.

B: 31.26 g T: 19.79 g W: 131.01 g (BŁ: 19.69 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

33   55

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Kaszę opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Wstawić wodę na kaszę. Gotować od momentu wrzenia ok. 12 -15 min.
  2. Suche nasiona ciecierzycy zalać w garnku 2 szklankami wrzątku i odstawić na 3 –4 h. Po tym czasie zalać świeżą wodą i gotować przez ok. 30 min. do momentu, aż nasiona będą miękkie (w razie potrzeby dolać wody). W przypadku zastosowania nasion ciecierzycy konserwowej, opłukać nasiona na sitku pod bieżącą wodą.
  3. Warzywa umyć i osuszyć. Z papryki wydrążyć pestki, z pomidora usunąć szypułkę, zaś cebulę i czosnek obrać. Paprykę, pomidora i cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.
  4. Warzywa poddusić w garnuszku razem z przyprawami oraz 3 –4 łyżkami wody. Gotować pod przykryciem ok. 10 min. Dodać sok z cytryny oraz ugotowaną ciecierzycę. Całość wymieszać i dusić przez 5 –7 min.
  5. Gulasz podawać posypany sezamem / polany pastą sezamową, z natką pietruszki i ugotowaną kaszą.


Podwieczorek


Marchwianka z mlekiem migdałowym
381 kcal
Łączna waga porcji: 538g.

B: 18.55 g T: 10.38 g W: 62.86 g (BŁ: 17.69 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

1   24

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na oleju, ż się zeszkli. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę.Doprawiamy solą i smażymy,mieszając prze ok.10minut. Następnie dodajemy połowę startego imbiru i soczewicę,smażymy przez mniej więcej 2minuty. Na patelnię wlewamy ok.2-3 szklanki wody i gotujemy całość ok. 15-20minut. Doprawiamy solą,pieprzem i słodką papryką oraz startym imbirem. Zawartość patelni przelewamy do garnka, dodajemy szklankę mleka migdałowego i blendujemy.
Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Kolacja


Ryż z pieczarkami i koperkiem
590 kcal
Łączna waga porcji: 760g.

B: 13.85 g T: 26.8 g W: 80.08 g (BŁ: 12.43 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

54   22

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

1) Ugotuj ryż w 2 szklankach lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.

2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.

3) Posiekaj koperek.

4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.

5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.

6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.



Wartości odżywcze:


Białko: 95.56 g
Tłuszcz: 84.89 g
Węglowodany: 441.84 g (w tym błonnik: 67 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Banan 60g     0,30 zł (4,99 zł)
Cebula 160g     0,38 zł (1,89 zł)
Ciecierzyca (cieciorka) 60g     1,08 zł (6,29 zł)
Czosnek 5g     0,22 zł (2,19 zł)
Imbir 5g     0,14 zł (5,69 zł)
Kasza jaglana 100g     0,97 zł (3,39 zł)
Koper ogrodowy 35g     4,19 zł (5,98 zł)
Kurkuma 1g     0,08 zł (1,69 zł)
Marchew 500g     1,53 zł (2,29 zł)
Mielona papryka słodka 2g     0,13 zł (1,29 zł)
Mleko kokosowe (bez cukru) 250ml     4,50 zł (8,99 zł)
Mleko migdałowe 250g     2,62 zł (10,49 zł)
Mleko sojowe 125ml     0,87 zł (6,99 zł)
Nasiona słonecznika (łuskane) 10g     0,25 zł (2,49 zł)
Natka pietruszki 12g     1,05 zł (2,19 zł)
Olej kokosowy 19g     0,95 zł (11,99 zł)
Olej rzepakowy 10g     0,07 zł (6,99 zł)
Olej słonecznikowy 10g     0,09 zł (8,99 zł)
Papryka czerwona 120g     2,20 zł (10,99 zł)
Pestki dyni 10g     0,40 zł (3,99 zł)
Pieczarka świeża 120g     1,20 zł (4,99 zł)
Pieprz czarny 2g     0,18 zł (1,79 zł)
Pietruszka, korzeń 100g     0,83 zł (2,49 zł)
Pietruszka, liście 5g 0,00 zł (0,00 zł)
Pomidory 120g     0,64 zł (3,99 zł)
Proszek do pieczenia 2g     0,05 zł (0,75 zł)
Płatki owsiane 160g     1,05 zł (3,29 zł)
Ryż brązowy 95g     0,71 zł (2,99 zł)
Sezam 20g     0,52 zł (7,79 zł)
Soczewica czerwona, nasiona suche 100g     1,48 zł (5,19 zł)
Sok cytrynowy 1g     0,03 zł (5,29 zł)
Szpinak 40g     0,80 zł (3,99 zł)
Sól biała 1g     0,01 zł (1,99 zł)
Woda 480ml 0,00 zł (0,00 zł)
Śliwki suszone 40g     1,33 zł (4,99 zł)



×