1. Myjemy jabłka i obieramy ze skóry.
2. Kroimy w średniej wielkości plastry.
3. Przygotowujemy ciasto o konsystencji gęstej od ciasta na naleśniki dodając szczyptę cynamonu.
4. Smażymy wszystko na rozgrzanym oleju.
5. Odsączamy zbędny tłuszcz kładąc jabłka w cieście na ręcznikach papierowych i posypujemy mieszanką cukru pudru z cynamonem.
Przepis dodany przez użytkownika MyszkaKochaRahima
Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Mleko kokosowe gotujemy i zalewamy nim płatki, pestki dyni i suszone śliwki. Całość mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Podajemy posypane cynamonem.
Posiekaną cebulę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Przekładamy do miski i mieszamy ją razem z mięsem, odrobiną suszonego czosnku, koncentratem pomidorowym, bułką tartą, całym jakiem, suszoną natką pietruszki, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Formujemy kulki i podsmażamy na patelni. W międzyczasie w garnku podgrzewamy sos pomidorowy z dodatkiem ulubionych przypraw (np. sól, pieprz, tymianek). Dodajemy kulki i dusimy na małym ogniu przez ok 20 minut. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, przekładamy na talerz i zalewamy zawartością garnka.
1. Podgrzej oliwę na dużej patelni. Dodaj czosek, cebulę, seler, marchew i paprykę - podsmażaj przez kilka minut na średnim ogniu aż warzywa zmiękną.
2. Dodaj kumin, proszek chilli, sól i pieprz do smaku.
3. Dodaj pomidory, fasolę, soczewicę, ciecierzycę i bulion warzywny. Jeżeli chcesz możesz dodać więcej przypraw do smaku. Gotuj przez 25 min.
4. Podawaj z ryżem, świeżą kolendrą i sokiem z limonki. Smacznego :)
Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, razem z imbirem i czosnkiem. Dodajemy różyczki kalafiora, ryż, kurkumę, cynamon, odrobinę chilli i kolendrę. W międzyczasie gotujemy bulion. Następnie dodajemy soczewicę oraz rodzynki, doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy wrzący bulion i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Pod koniec dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa. Podajemy posypane szczypiorkiem.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Ananas | 120g |
1,20 zł
(7,99 zł) |
|
Bulion warzywny | 500g |
54,61 zł
(55,92 zł) |
|
Bułka tarta (bezglutenowa) | 20g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
Cebula | 150g |
0,35 zł
(1,89 zł) |
|
Cebula czerwona | 105g |
0,48 zł
(2,99 zł) |
|
Ciecierzyca (cieciorka) konserwowa | 400g |
2,34 zł
(2,49 zł) |
|
Cynamon | 10g |
1,27 zł
(2,29 zł) |
|
Czerwona fasola (konserwowa) | 400g |
4,79 zł
(4,79 zł) |
|
Czosnek | 20g |
0,88 zł
(2,19 zł) |
|
Imbir (proszek) | 5g |
0,63 zł
(1,89 zł) |
|
Jabłko | 300g |
1,31 zł
(3,49 zł) |
|
Jaja kurze całe | 45g |
0,31 zł
(6,99 zł) |
|
Kalafior | 440g |
7,33 zł
(9,99 zł) |
|
Koncentrat pomidorowy 30% | 25g |
0,47 zł
(1,49 zł) |
|
Kumin (kmin rzymski) | 5g |
0,43 zł
(1,29 zł) |
|
Kurkuma | 2g |
0,17 zł
(1,69 zł) |
|
Makaron spaghetti, kukurydziano-ryżowy | 70g |
1,59 zł
(5,69 zł) |
|
Marchew | 90g |
0,27 zł
(2,29 zł) |
|
Mielona papryka chilli | 6g |
0,55 zł
(2,29 zł) |
|
Mielone mięso wołowe | 70g |
1,40 zł
(9,99 zł) |
|
Mleko kokosowe (bez cukru) | 250ml |
4,50 zł
(8,99 zł) |
|
Mleko krowie 3,2% | 250g |
0,72 zł
(2,89 zł) |
|
Mąka pszenna typ 500 | 350g |
1,05 zł
(2,99 zł) |
|
Olej rzepakowy | 40g |
0,28 zł
(6,99 zł) |
|
Oliwa z oliwek | 10g |
0,44 zł
(10,99 zł) |
|
Papryka czerwona | 460g |
8,43 zł
(10,99 zł) |
|
Pestki dyni | 10g |
0,40 zł
(3,99 zł) |
|
Pieprz czarny | 1g |
0,09 zł
(1,79 zł) |
|
Pomidory w puszce | 1000g |
10,48 zł
(12,57 zł) |
|
Płatki owsiane | 60g |
0,39 zł
(3,29 zł) |
|
Rodzynki | 15g |
0,34 zł
(4,49 zł) |
|
Ryż brązowy | 90g |
0,67 zł
(2,99 zł) |
|
Seler naciowy | 90g |
1,38 zł
(4,59 zł) |
|
Soczewica czerwona, nasiona suche | 150g |
2,22 zł
(5,19 zł) |
|
Soda oczyszczona | 4g |
0,05 zł
(1,29 zł) |
|
Suszona kolendra | 2g |
0,17 zł
(1,29 zł) |
|
Szczypiorek | 30g |
2,99 zł
(4,98 zł) |
|
Sól biała | 1g |
0,01 zł
(1,99 zł) |
|
Śliwki suszone | 40g |
1,33 zł
(4,99 zł) |