Darmowa dieta 3400 kcal nr 73546



Śniadanie


Jaglanka z burakiem, dynia, jarmuzem i granatem
832 kcal
Łączna waga porcji: 546g.

B: 24.76 g T: 11.63 g W: 165.06 g (BŁ: 15.37 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

5   58

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Upieczonego buraka w 195 stopniach (czas pieczenia ok.45min) pokroj w kawalki wielkosci ok.1cm. Dynie obierz z skorki, pokroj w kostke i wymieszaj w miseczce z oliwa i utartym imbirem, wyloz blaszke do pieczenia i piecz przez ok. 10-15 min w 180. Jarmuz porwij na drobne listki, oddzielajac stardniale lodygi. Umyj na sitku i po chwili przeloz do miseczki. Wymieszaj dokladnie dlonmi z utartym czosnkiem, oliwa, sokiem z cytryny i dopraw sola. Pozostaw na kilka minut. Ugotowana kasze jaglana serwuj z dynia, burakiem i jarmuzem, dodajac pestki moreli oraz owoc granatu.



Drugie śniadanie


Jaglanka z figami
490 kcal
Łączna waga porcji: 339g.

B: 18.44 g T: 19.55 g W: 62.42 g (BŁ: 5.32 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

4   47

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Figi kroimy w drobną kostkę. Płatki płuczemy na sitku zimną wodą, następnie przelewamy wrzątkiem. Całość wsypujemy do miski i dodajemy pozostałe składniki.


Obiad


Makaron po tajsku z kurczakiem
898 kcal
Łączna waga porcji: 579g.

B: 65.18 g T: 26.89 g W: 101.24 g (BŁ: 2.97 g)

Bez laktozy   Bezglutenowe  

55   16

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

1. Makaron przyrządzamy według przepisu na opakowaniu. 2. Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojonego w kostkę kurczaka i przekładamy na talerz. 3. Na tym samym tłuszczu smażymy mieszankę chińską, oraz groszek, aż będą chrupiące. 4. Dodajemy mięso i makaron, wbijamy jajko i mieszamy. 5. Pod koniec dodajemy kiełki, cukier, sosy i posypujemy posiekanymi orzeszkami i szczypiorkiem.



Podwieczorek


Naleśniki gryczane z czerwoną soczewicą i jarmużem
507 kcal
Łączna waga porcji: 440g.

B: 21.27 g T: 16.73 g W: 70.39 g (BŁ: 4.74 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

4   23

Składniki na liczbę porcji: 4

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Naleśniki: Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy jajko i 1/4 szklanki mleka, a następnie mieszamy na gładką masę. Dodajemy resztę mleka, mieszamy i delikatnie pieprzymy. Na patelni na dość dużym ogniu rozgrzewamy olej (2 łyżki), wylewamy cienkie naleśniki i smażymy je ok. 40-50 sekund z jednej strony lub do zarumienienia brzegów. Przewracamy i na drugiej stronie smażymy jeszcze ok. 30 sekund. Farsz: Na rozgrzanym oleju (2 łyżki) lekko (przez ok. 2 minuty) podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przepłukaną soczewicę. Dodajemy przecier pomidorowy, wodę, jarmuż i przyprawy. Podgotowujemy to ok. 10-15 minut. Sugeruję aby najpierw dodać mniej wody a potem sukcesywnie ją dolewać kiedy całość mocno zgęstnieje a soczewica nadal będzie twarda. I tak trzeba kontrolować sytuację podczas smażenia dążymy do tego aby konsystencja była gęsta i treściwa, a soczewica miękka. Faszerujemy naleśniki farszem.
Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 4. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Kolacja


Potrawka wołowa z fasolką
709 kcal
Łączna waga porcji: 449g.

B: 28.58 g T: 43.09 g W: 58.33 g (BŁ: 12.7 g)

Bez laktozy   Bez nabiału  

35   18

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

1. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy zmiażdżony czosnek i podsmażamy mięso. 2. Gdy mięso będzie przyrumienione dodajemy kukurydzę i fasolkę, a następnie smażymy przez kolejne ok. 5 minut, ciągle mieszając. 3. Doprawiamy chilli i ulubionymi przyprawami. 4. Podajemy z chlebem.


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 3436 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 158.23 g
Tłuszcz: 117.89 g
Węglowodany: 457.44 g (w tym błonnik: 41.1 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Burak 105g     0,21 zł (1,99 zł)
Cebula 25g     0,06 zł (1,89 zł)
Chleb żytni 35g     0,33 zł (3,79 zł)
Cukier biały 2.5g     0,01 zł (2,99 zł)
Czerwona fasola (konserwowa) 100g     1,20 zł (4,79 zł)
Czosnek 6g     0,26 zł (2,19 zł)
Dynia 210g     1,68 zł (11,99 zł)
Figi suszone 14g     1,03 zł (10,99 zł)
Filet z piersi kurczaka 200g     3,48 zł (8,69 zł)
Granat 30g     0,82 zł (5,99 zł)
Groszek zielony 20g     0,31 zł (6,99 zł)
Imbir (proszek) 5g     0,63 zł (1,89 zł)
Jaja kurze całe 116g     0,81 zł (6,99 zł)
Jarmuż 20g     0,56 zł (6,99 zł)
Kasza jaglana 180g     1,74 zł (3,39 zł)
Kiełki słonecznika 16g     1,49 zł (4,65 zł)
Koncentrat pomidorowy 30% 240g     4,47 zł (4,47 zł)
Koper ogrodowy 3g     0,36 zł (2,99 zł)
Kukurydza konserwowa 100g     0,82 zł (2,79 zł)
Makaron ryżowy 100g     3,90 zł (7,79 zł)
Mielona papryka chilli 2g     0,18 zł (2,29 zł)
Mielona papryka słodka 1g     0,06 zł (1,29 zł)
Mielone mięso wołowe 100g     2,00 zł (9,99 zł)
Mieszanka chińska mrożona 100g     1,55 zł (6,99 zł)
Mleko krowie 1,5% 1190ml     4,15 zł (6,98 zł)
Mąka gryczana 260g 0,00 zł (0,00 zł)
Olej rzepakowy 60g     0,42 zł (6,99 zł)
Oliwa z oliwek 5g     0,22 zł (10,99 zł)
Orzechy arachidowe (ziemne) 15g     0,35 zł (9,29 zł)
Orzechy włoskie 15g     1,72 zł (11,49 zł)
Pestki dyni 10g     0,40 zł (3,99 zł)
Pieprz czarny 1g     0,09 zł (1,79 zł)
Pomidory w puszce 100g     1,05 zł (4,19 zł)
Płatki jaglane 50g     0,70 zł (2,79 zł)
Soczewica czerwona, nasiona suche 50g     0,74 zł (5,19 zł)
Sos chilli słodki 30g     1,11 zł (7,39 zł)
Sos sojowy jasny 20g     0,56 zł (4,19 zł)
Szczypiorek 5g     0,50 zł (2,49 zł)
Sól biała 1g     0,01 zł (1,99 zł)
Sól himalajska 5g     0,05 zł (3,49 zł)
Woda 125ml 0,00 zł (0,00 zł)



×