Darmowa dieta 3700 kcal nr 104568



Śniadanie


Jaglanka z burakiem, dynia, jarmuzem i granatem
832 kcal
Łączna waga porcji: 546g.

B: 24.76 g T: 11.63 g W: 165.06 g (BŁ: 15.37 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

5   60

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Upieczonego buraka w 195 stopniach (czas pieczenia ok.45min) pokroj w kawalki wielkosci ok.1cm. Dynie obierz z skorki, pokroj w kostke i wymieszaj w miseczce z oliwa i utartym imbirem, wyloz blaszke do pieczenia i piecz przez ok. 10-15 min w 180. Jarmuz porwij na drobne listki, oddzielajac stardniale lodygi. Umyj na sitku i po chwili przeloz do miseczki. Wymieszaj dokladnie dlonmi z utartym czosnkiem, oliwa, sokiem z cytryny i dopraw sola. Pozostaw na kilka minut. Ugotowana kasze jaglana serwuj z dynia, burakiem i jarmuzem, dodajac pestki moreli oraz owoc granatu.



Drugie śniadanie


Ciasteczka z masła orzechowego
484 kcal
Łączna waga porcji: 96g.

B: 12.77 g T: 31.46 g W: 39.37 g (BŁ: 3.79 g)

Bez laktozy   Wegetariańskie   Wegańskie  

25   23

Składniki na liczbę porcji: 10

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.

2. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól) i wymieszaj.

3. W innej misce wymieszaj masło orzechowe i miękkie masło wegańskie. Dodaj oba rodzaje cukru, mleko roślinne, ekstrakt wanilinowy i wymieszaj.

4. Dodaj suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj.

5. Z 3 łyżeczek ciasta uformuj kulkę, połóż na blachę przykrytą papierem do pieczenia, a następnie lekko spłaszcz. Używając widelca odciśnij na krzyż"zęby"-wzorek na ciastku (tak aby powstał znak #).

6. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15-18 min lub do czasu gdy zobaczysz że brzegi ciastka są lekko spieczone a spód będzie złocisty.


Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 10. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Obiad


Makaron z gorgonzolą
1296 kcal
Łączna waga porcji: 460g.

B: 55.38 g T: 52.15 g W: 160.12 g (BŁ: 17.08 g)

Wegetariańskie  

19   33

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Makaron gotujemy al dente, nim się zagotuje delikatnie podgrzewamy na patelni pokrojoną w kostkę gruszkę. Do odcedzonego makaronu wrzucamy ser, gruszki i posiekane orzechy włoskie.



Podwieczorek


Placki kukurydziane (bezglutenowe)
445 kcal
Łączna waga porcji: 340g.

B: 17.93 g T: 11 g W: 72.61 g (BŁ: 7.83 g)

Bez laktozy   Bezglutenowe   Wegetariańskie  

29   50

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Kukurydzę (odcedzoną), jajko i mleko doprawiamy ulubionymi przyprawami (np. sól, pieprz, bazylia) i miksujemy. Formujemy placki i smażymy na rozgrzanym oleju.



Kolacja


Kasza jaglana z warzywami
639 kcal
Łączna waga porcji: 782g.

B: 17.83 g T: 22.47 g W: 98.15 g (BŁ: 12.66 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

18   15

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Kaszę parzymy wrzątkiem i osączamy.Paprykę myjemy,usuwamy gniazda nasienne,kroimy w paki. Umytą cukinię kroimy w kostkę azem ze skórką. Czosnek i cebulę obieramy,drobno siekamy i podsmażamy na oleju na złoto,dodajemy paprykę i cukinię ,dusimy d miękkości. Wlewamy sok pmidorowy, wsypujemy kaszę i smażymy razem chwilę. Doprawiamy rozmarynem,solą i pieprzem,przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na 25minut na 180 stopni.
Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 3696 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wegetariańskie  

Wartości odżywcze:


Białko: 128.67 g
Tłuszcz: 128.71 g
Węglowodany: 535.31 g (w tym błonnik: 56.73 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Aromat waniliowy 5g     0,80 zł (1,59 zł)
Burak 105g     0,21 zł (1,99 zł)
Cebula 100g     0,24 zł (1,89 zł)
Cukier trzcinowy nierafinowany 200g     2,20 zł (5,49 zł)
Cukinia 600g     5,99 zł (8,49 zł)
Czosnek 18g     0,79 zł (2,19 zł)
Dynia 210g     1,68 zł (11,99 zł)
Granat 30g     0,82 zł (5,99 zł)
Gruszka 130g     0,91 zł (6,99 zł)
Imbir (proszek) 5g     0,63 zł (1,89 zł)
Jaja kurze całe 80g     0,56 zł (6,99 zł)
Kasza jaglana 360g     3,49 zł (6,78 zł)
Koper ogrodowy 3g     0,36 zł (2,99 zł)
Kukurydza konserwowa 200g     1,64 zł (2,79 zł)
Makaron penne (pełnoziarnisty) 200g     2,25 zł (4,49 zł)
Masło klarowane 100g     4,30 zł (21,49 zł)
Masło orzechowe 400g     14,11 zł (23,98 zł)
Mleko kokosowe (bez cukru) 60ml     1,08 zł (8,99 zł)
Mleko ryżowe 30ml     0,28 zł (9,49 zł)
Mąka kukurydziana 30g     0,11 zł (3,59 zł)
Mąka pszenna typ 500 185g     0,55 zł (2,99 zł)
Olej rzepakowy 36g     0,25 zł (6,99 zł)
Oliwa z oliwek 5g     0,22 zł (10,99 zł)
Orzechy włoskie 30g     3,45 zł (11,49 zł)
Papryka czerwona 400g     7,33 zł (10,99 zł)
Pieprz czarny 1g     0,09 zł (1,79 zł)
Proszek do pieczenia 3g     0,08 zł (0,75 zł)
Rozmaryn suszony 1g     0,09 zł (1,29 zł)
Ser gorgonzola 100g     8,99 zł (8,99 zł)
Soda oczyszczona 5g     0,06 zł (1,29 zł)
Sok pomidorowy 230g 0,00 zł (0,00 zł)
Sól biała 1g     0,01 zł (1,99 zł)
Sól himalajska 6g     0,06 zł (3,49 zł)



×