Upieczonego buraka w 195 stopniach (czas pieczenia ok.45min) pokroj w kawalki wielkosci ok.1cm. Dynie obierz z skorki, pokroj w kostke i wymieszaj w miseczce z oliwa i utartym imbirem, wyloz blaszke do pieczenia i piecz przez ok. 10-15 min w 180. Jarmuz porwij na drobne listki, oddzielajac stardniale lodygi. Umyj na sitku i po chwili przeloz do miseczki. Wymieszaj dokladnie dlonmi z utartym czosnkiem, oliwa, sokiem z cytryny i dopraw sola. Pozostaw na kilka minut. Ugotowana kasze jaglana serwuj z dynia, burakiem i jarmuzem, dodajac pestki moreli oraz owoc granatu.
1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól) i wymieszaj.
3. W innej misce wymieszaj masło orzechowe i miękkie masło wegańskie. Dodaj oba rodzaje cukru, mleko roślinne, ekstrakt wanilinowy i wymieszaj.
4. Dodaj suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj.
5. Z 3 łyżeczek ciasta uformuj kulkę, połóż na blachę przykrytą papierem do pieczenia, a następnie lekko spłaszcz. Używając widelca odciśnij na krzyż"zęby"-wzorek na ciastku (tak aby powstał znak #).
6. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15-18 min lub do czasu gdy zobaczysz że brzegi ciastka są lekko spieczone a spód będzie złocisty.
Makaron gotujemy al dente, nim się zagotuje delikatnie podgrzewamy na patelni pokrojoną w kostkę gruszkę. Do odcedzonego makaronu wrzucamy ser, gruszki i posiekane orzechy włoskie.
Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, razem z imbirem i czosnkiem. Dodajemy różyczki kalafiora, ryż, kurkumę, cynamon, odrobinę chilli i kolendrę. W międzyczasie gotujemy bulion. Następnie dodajemy soczewicę oraz rodzynki, doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy wrzący bulion i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Pod koniec dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa. Podajemy posypane szczypiorkiem.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Ananas | 120g |
1,20 zł
(7,99 zł) |
|
| Aromat waniliowy | 5g |
0,80 zł
(1,59 zł) |
|
| Bulion warzywny | 800g |
87,38 zł
(90,87 zł) |
|
| Burak | 105g |
0,21 zł
(1,99 zł) |
|
| Cebula | 400g |
0,95 zł
(1,89 zł) |
|
| Cukier | 12g |
0,04 zł
(2,99 zł) |
|
| Cukier trzcinowy nierafinowany | 200g |
2,20 zł
(5,49 zł) |
|
| Czerwona fasola (konserwowa) | 400g |
4,79 zł
(4,79 zł) |
|
| Czosnek | 23g |
1,01 zł
(2,19 zł) |
|
| Dynia | 210g |
1,68 zł
(11,99 zł) |
|
| Granat | 30g |
0,82 zł
(5,99 zł) |
|
| Gruszka | 130g |
0,91 zł
(6,99 zł) |
|
| Imbir (proszek) | 10g |
1,26 zł
(1,89 zł) |
|
| Kalafior | 440g |
7,33 zł
(9,99 zł) |
|
| Kasza jaglana | 180g |
1,74 zł
(3,39 zł) |
|
| Koper ogrodowy | 3g |
0,36 zł
(2,99 zł) |
|
| Kurkuma | 2g |
0,17 zł
(1,69 zł) |
|
| Makaron penne (pełnoziarnisty) | 200g |
2,25 zł
(4,49 zł) |
|
| Masło klarowane | 100g |
4,30 zł
(21,49 zł) |
|
| Masło orzechowe | 400g |
14,11 zł
(23,98 zł) |
|
| Mielona papryka chilli | 1g |
0,09 zł
(2,29 zł) |
|
| Mleko kokosowe (bez cukru) | 60ml |
1,08 zł
(8,99 zł) |
|
| Mąka pszenna typ 500 | 185g |
0,55 zł
(2,99 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 20g |
0,14 zł
(6,99 zł) |
|
| Oliwa z oliwek | 25g |
1,10 zł
(10,99 zł) |
|
| Orzechy włoskie | 30g |
3,45 zł
(11,49 zł) |
|
| Pieprz czarny | 1g |
0,09 zł
(1,79 zł) |
|
| Pomidory w puszce | 600g |
6,29 zł
(8,38 zł) |
|
| Proszek do pieczenia | 3g |
0,08 zł
(0,75 zł) |
|
| Rodzynki | 15g |
0,34 zł
(4,49 zł) |
|
| Ryż brązowy | 90g |
0,67 zł
(2,99 zł) |
|
| Ryż długoziarnisty | 220g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
| Ser gorgonzola | 100g |
8,99 zł
(8,99 zł) |
|
| Ser żółty królewski light | 80g |
2,72 zł
(4,59 zł) |
|
| Soczewica czerwona, nasiona suche | 50g |
0,74 zł
(5,19 zł) |
|
| Soda oczyszczona | 5g |
0,06 zł
(1,29 zł) |
|
| Suszona kolendra | 2g |
0,17 zł
(1,29 zł) |
|
| Suszone pomidory | 100g |
2,50 zł
(6,99 zł) |
|
| Szczypiorek | 30g |
2,99 zł
(4,98 zł) |
|
| Sól biała | 1g |
0,01 zł
(1,99 zł) |
|
| Sól himalajska | 6g |
0,06 zł
(3,49 zł) |
|
| Tortilla pszenna pełnoziarnista | 240g |
8,99 zł
(8,99 zł) |