Upieczonego buraka w 195 stopniach (czas pieczenia ok.45min) pokroj w kawalki wielkosci ok.1cm. Dynie obierz z skorki, pokroj w kostke i wymieszaj w miseczce z oliwa i utartym imbirem, wyloz blaszke do pieczenia i piecz przez ok. 10-15 min w 180. Jarmuz porwij na drobne listki, oddzielajac stardniale lodygi. Umyj na sitku i po chwili przeloz do miseczki. Wymieszaj dokladnie dlonmi z utartym czosnkiem, oliwa, sokiem z cytryny i dopraw sola. Pozostaw na kilka minut. Ugotowana kasze jaglana serwuj z dynia, burakiem i jarmuzem, dodajac pestki moreli oraz owoc granatu.
1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól) i wymieszaj.
3. W innej misce wymieszaj masło orzechowe i miękkie masło wegańskie. Dodaj oba rodzaje cukru, mleko roślinne, ekstrakt wanilinowy i wymieszaj.
4. Dodaj suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj.
5. Z 3 łyżeczek ciasta uformuj kulkę, połóż na blachę przykrytą papierem do pieczenia, a następnie lekko spłaszcz. Używając widelca odciśnij na krzyż"zęby"-wzorek na ciastku (tak aby powstał znak #).
6. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15-18 min lub do czasu gdy zobaczysz że brzegi ciastka są lekko spieczone a spód będzie złocisty.
Makaron gotujemy al dente, nim się zagotuje delikatnie podgrzewamy na patelni pokrojoną w kostkę gruszkę. Do odcedzonego makaronu wrzucamy ser, gruszki i posiekane orzechy włoskie.
Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, razem z imbirem i czosnkiem. Dodajemy różyczki kalafiora, ryż, kurkumę, cynamon, odrobinę chilli i kolendrę. W międzyczasie gotujemy bulion. Następnie dodajemy soczewicę oraz rodzynki, doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy wrzący bulion i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Pod koniec dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa. Podajemy posypane szczypiorkiem.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Ananas | 120g |
![]() |
|
Aromat waniliowy | 5g |
![]() |
|
Bulion warzywny | 800g |
![]() |
|
Burak | 105g |
![]() |
|
Cebula | 400g |
![]() |
|
Cukier | 12g |
![]() |
|
Cukier trzcinowy nierafinowany | 200g |
![]() |
|
Czerwona fasola (konserwowa) | 400g |
![]() |
|
Czosnek | 23g |
![]() |
|
Dynia | 210g |
![]() |
|
Granat | 30g |
![]() |
|
Gruszka | 130g |
![]() |
|
Imbir (proszek) | 10g |
![]() |
|
Kalafior | 440g |
![]() |
|
Kasza jaglana | 180g |
![]() |
|
Koper ogrodowy | 3g |
![]() |
|
Kurkuma | 2g |
![]() |
|
Makaron penne (pełnoziarnisty) | 200g |
![]() |
|
Masło klarowane | 100g |
![]() |
|
Masło orzechowe | 400g |
![]() |
|
Mielona papryka chilli | 1g |
![]() |
|
Mleko kokosowe (bez cukru) | 60ml |
![]() |
|
Mąka pszenna typ 500 | 185g |
![]() |
|
Olej rzepakowy | 20g |
![]() |
|
Oliwa z oliwek | 25g |
![]() |
|
Orzechy włoskie | 30g |
![]() |
|
Pieprz czarny | 1g |
![]() |
|
Pomidory w puszce | 600g |
![]() |
|
Proszek do pieczenia | 3g |
![]() |
|
Rodzynki | 15g |
![]() |
|
Ryż brązowy | 90g |
![]() |
|
Ryż długoziarnisty | 220g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
Ser gorgonzola | 100g |
![]() |
|
Ser żółty królewski light | 80g |
![]() |
|
Soczewica czerwona, nasiona suche | 50g |
![]() |
|
Soda oczyszczona | 5g |
![]() |
|
Suszona kolendra | 2g |
![]() |
|
Suszone pomidory | 100g |
![]() |
|
Szczypiorek | 30g |
![]() |
|
Sól biała | 1g |
![]() |
|
Sól himalajska | 6g |
![]() |
|
Tortilla pszenna pełnoziarnista | 240g |
![]() |