Darmowa dieta 3300 kcal nr 98952



Śniadanie


Jaglanka z burakiem, dynia, jarmuzem i granatem
832 kcal
Łączna waga porcji: 546g.

B: 24.76 g T: 11.63 g W: 165.06 g (BŁ: 15.37 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

5   60

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Upieczonego buraka w 195 stopniach (czas pieczenia ok.45min) pokroj w kawalki wielkosci ok.1cm. Dynie obierz z skorki, pokroj w kostke i wymieszaj w miseczce z oliwa i utartym imbirem, wyloz blaszke do pieczenia i piecz przez ok. 10-15 min w 180. Jarmuz porwij na drobne listki, oddzielajac stardniale lodygi. Umyj na sitku i po chwili przeloz do miseczki. Wymieszaj dokladnie dlonmi z utartym czosnkiem, oliwa, sokiem z cytryny i dopraw sola. Pozostaw na kilka minut. Ugotowana kasze jaglana serwuj z dynia, burakiem i jarmuzem, dodajac pestki moreli oraz owoc granatu.



Drugie śniadanie


Placki kukurydziane
445 kcal
Łączna waga porcji: 340g.

B: 18.92 g T: 11.15 g W: 71.29 g (BŁ: 7.8 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

57   48

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Kukurydzę (odcedzoną), jajko i mleko doprawiamy ulubionymi przyprawami (np. sól, pieprz, bazylia) i miksujemy. Formujemy placki i smażymy na rozgrzanym oleju.



Obiad


Kurczak w sosie cytrynowym z ryżem
859 kcal
Łączna waga porcji: 598g.

B: 54.19 g T: 35.43 g W: 87.67 g (BŁ: 12.46 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe  

69   16

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w sosie złożonym z soku cytrynowego (2 łyżki), oliwy z oliwek (2 łyżki), odrobiną suszonej papryki chilli (na czubku łyżeczki) i soli. Smażymy na rozgrzanej patelni (bez dodatkowego tłuszczu). W międzyczasie przygotowujemy sałatkę: rukolę myjemy, dodajemy pomidorki koktajlowe (możemy je przekroić na pół) i posiekaną czerwoną cebulę. Polewamy dressingiem (1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka soku z cytryny, pieprz, sól). Na sałatkę wykładamy zawartość patelni. Podajemy z ugotowanym według przepisu na opakowaniu ryżem.


Podwieczorek


Łosoś z sosem koperkowym
577 kcal
Łączna waga porcji: 412g.

B: 38.94 g T: 41.71 g W: 13.66 g (BŁ: 3.15 g)



11   16

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

ŁOSOŚ + MARYNATA Filet łososia położyć na desce skórką do dołu i przeciągając nożem między skórką a mięsem odciąć skórę pozostawiając ją na desce. Filet opłukać i włożyć do głębokiego talerza, doprawić szczyptą soli, pieprzu, skropić sosem sojowym, sokiem z cytryny (2ml), olejem roślinnym i syropem klonowym lub miodem. Wymieszać, przewrócić na drugą stronę i zostawić do zamarynowania na min. 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do 250 stopni C, łososia ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać resztą marynaty i piec przez 15 minut. SOS KOPERKOWY Niecałe pół szklanki bulionu zagotować z szczypta kurkumy. W miseczce dokładnie rozprowadzić mąkę w śmietance, następnie wlewać ją do bulionu ciągle mieszając, zagotować na małym ogniu. W międzyczasie doprawić solą, białym i czarnym pieprzem oraz czosnkiem w proszku. Gotować przez ok. 1 minutę co chwilę mieszając. Dodać masło, sok z cytryny i posiekany koperek, podgrzewać jeszcze przez chwilę ciągle mieszając. Odstawić z ognia. DODATKI Szparagi ugotować w wodzie (można w wodzie po ziemniakach) - ok. 3,5 minuty. Fasolkę i brokuły (podzielić na różyczki) gotować przez ok. 8 minut (mrożone ok. 5 minut). Na talerze położyć upieczonego łososia, obok szparagi i polać sosem koperkowym. Ewentualnie podawać z młodymi ziemniakami


Kolacja


Pizza bezglutenowa z szynką
605 kcal
Łączna waga porcji: 617g.

B: 28.98 g T: 24.37 g W: 72.61 g (BŁ: 9.97 g)

Bezglutenowe  

22   26

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie (uwaga: woda powinna być ciepła, ale nie gorąca, aby nie zabić drożdży). Dodaj cukier i wymieszaj.
  2. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z ciecierzycy, mąkę gryczaną, sól i 1,5 łyżki oleju.
  3. Do naczynia z mąką dodaj rozpuszczone drożdże. Wymieszaj.
  4. Okrągłą blachę wysmaruj olejem rzepakowym (0,5 łyżki). Średnica blachy: około 27 cm. Następnie posyp natłuszczoną blachę mąką gryczaną.
  5. Wyłóż ciasto na blachę. Przykryj blachę bawełnianą ściereczką i postaw w ciepłym miejscu na 15 minut, aby ciasto wyrosło.
  6. W międzyczasie umyj cebulę, obierz z wierzchniej warstwy i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 0,5 łyżki oleju rzepakowego. Podsmaż cebulę. Dodaj pomidory z puszki. Podgrzewaj sos na średnim ogniu przez około 5-10 minut (aż zgęstnieje), mieszając od czasu do czasu. Przypraw sos wedle uznania solą, pieprzem i oregano.
  7. Umyj czerwoną paprykę i pokrój ją w drobną kostkę.
  8. Zielone oliwki odsącz z zalewy i pokrój w plasterki.
  9. Piekarnik nagrzej do 220 stopni Celsjusza. Wstaw do piekarnika blachę ze spodem do pizzy i piecz przez 10 minut.
  10. Po 10 minutach pieczenia ostrożnie wyjmij w pieca gorącą blachę z ciastem. Na spodzie pizzy rozprowadź sos pomidorowy. Ułóż szynkę, kostki papryki, plasterki oliwek, posyp startym serem żółtym i oregano. Pizzę wstaw ponownie do piekarnika i piecz w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez 10 minut.
  11. Wyjmij pizzę z pieca. Pokrój pizzę i wyłóż na talerz.

Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 3318 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 165.79 g
Tłuszcz: 124.29 g
Węglowodany: 410.29 g (w tym błonnik: 48.75 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Burak 105g     0,21 zł (1,99 zł)
Cebula 70g     0,17 zł (1,89 zł)
Cukier 5g     0,01 zł (2,99 zł)
Cytryna 18g     0,25 zł (13,99 zł)
Czosnek 3g     0,13 zł (2,19 zł)
Drożdże (piekarskie świeże) 25g     0,37 zł (1,49 zł)
Dynia 210g     1,68 zł (11,99 zł)
Filet z piersi kurczaka 200g     3,48 zł (8,69 zł)
Granat 30g     0,82 zł (5,99 zł)
Imbir (proszek) 5g     0,63 zł (1,89 zł)
Jaja kurze całe 80g     0,56 zł (6,99 zł)
Kasza jaglana 180g     1,74 zł (3,39 zł)
Koper ogrodowy 3g     0,36 zł (2,99 zł)
Koperek (świeży) 10g 0,00 zł (0,00 zł)
Kukurydza konserwowa 200g     1,64 zł (2,79 zł)
Masło 5g     0,12 zł (4,99 zł)
Miód pszczeli 2g     0,07 zł (14,99 zł)
Mleko krowie 1,5% 30ml     0,10 zł (3,49 zł)
Mąka gryczana 85g 0,00 zł (0,00 zł)
Mąka kukurydziana 30g     0,11 zł (3,59 zł)
Mąka pszenna typ 500 5g     0,01 zł (2,99 zł)
Mąka z ciecierzycy (cieciorki) 85g     1,70 zł (7,99 zł)
Olej rzepakowy 25g     0,17 zł (6,99 zł)
Olej słonecznikowy 5g     0,04 zł (8,99 zł)
Oliwa z oliwek 35g     1,54 zł (10,99 zł)
Oliwki zielone marynowane, konserwowe 38g     0,66 zł (3,49 zł)
Oregano (suszone) 0.25g     0,04 zł (1,69 zł)
Papryka czerwona 230g     4,21 zł (10,99 zł)
Pieprz czarny 0.25g     0,02 zł (1,79 zł)
Pomidory koktajlowe 150g     2,09 zł (3,49 zł)
Pomidory w puszce 400g     4,19 zł (4,19 zł)
Rukola 100g     5,99 zł (5,99 zł)
Ryż brązowy 100g     0,75 zł (2,99 zł)
Ser żółty królewski light 40g     1,36 zł (4,59 zł)
Sos sojowy (ciemny) 5g 0,00 zł (0,00 zł)
Szparagi 180g     4,32 zł (11,99 zł)
Szynka z indyka 50g     2,35 zł (7,99 zł)
Sól himalajska 10g     0,10 zł (3,49 zł)
Woda 175ml 0,00 zł (0,00 zł)
Łosoś, świeży 170g     19,54 zł (22,99 zł)
Śmietana kremowa 30% 30g 0,00 zł (0,00 zł)



×